De APK keuring

De APK keuring

Eens is de zoveel tijd moet moet elke autobezitter zijn auto APK gekeurd worden. Een keuring van een voertuig kan enkel door erkend autobedrijf gedaan worden, de bedrijven kunnen worden herkend door een sticker met “RDW erkend” APK lichte voertuigen’ of ‘zware voertuigen’.

De rdw keuring

Voertuigen dienen gekeurd te worden volgens een door het opgestelde checklist.
Om een voertuig te laten keuren dient er een afspraak te worden gemaakt met een erkend bedrijf, de kosten hiervan kunnen per bedrijf verschillen.

Een keuring is slechts een momentopname die geen enkele garantie bieden dat het voertuig de hele daaropvolgende keuringsperiode naar behoren blijven functioneren.

Voor oldtimers;auto’s gebouwd die zijn gebouwd voor 1960 is er geen APK plicht, wanneer het voertuig ouder dan 30 jaar is en na 1 januari 1960 gebouwd, is er een tweejaarlijkse keuringsplicht.
Hybride en elektrische voertuigen dienen ook gekeurd te worden, de tests zijn in grote lijnen hetzelfde als benzine, diesel en gas voertuigen, enkel wordt er in dit geval ook gekeken naar de onderdelen voor de elektrische aandrijflijn.

Zekerheid

Door middel van steekproeven controleert de keuringsorganisatie of de keuringen aan de vooropgestelde eisen voldoen, wanneer een auto voor een steekproef is geselecteerd dient de autobezitter hieraan mee te werken. Daarnaast zijn er ook garagebedrijven die bovag garantie aanbieden.

De keuring is niet de enige keuring die het RDW kan uitvoeren. Heeft het voertuig bijvoorbeeld ernstige ingrijpende reparaties ondergaan dan kan het nodig zijn dat het voertuig door de keuringsinstantie onderzocht dient te worden, dit is ook het geval als het voertuig betrokken is geweest bij een ongeval waarbij er ingrijpende schade aan het voertuig is. In zo’n geval dient het onderzocht te worden of het voertuig nog bevoegd is om op de openbare weg te rijden.

Het komt af en toe voor dat de politie of de douane constateert dat een voertuig te veel geluid produceert. In zo’n geval kan het voertuig worden geregistreerd in het kentekenregister en kan er op die manier een verbod op het rijden op de openbare weg worden opgelegd. Dit kan ook gebeuren als de gegevens op het kentekenbewijs niet kloppen.

Dit reclame-artikel is geplaatst door (Kennisdelen.org), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.