Een autolening, hoe werkt dat?

Een nieuwe auto kost minimaal 10.000 euro en de meeste tweedehands auto’s zitten niet onder de 3000 euro. Dit zijn bedragen die niet veel mensen zomaar op hun rekening hebben. Veel mensen sparen er ook niet voor, omdat je auto ook onverwachts stuk kan gaan. Bijvoorbeeld als je auto total loss is door een ongeluk of als je auto niet meer naar de APK komt. Toch komt er een keer een moment dat je dat geld uit moet gaan geven aan een auto. Omdat garages en banken ervan uitgaan dat je het geld niet op je rekening hebt staan, hebben ze daar wat op gevonden: de autolening.

Met een autolening kun je een bedrag lenen waarmee je je auto kan kopen. Je leent het aankoopbedrag van de auto. Als je bijvoorbeeld een auto van 18.600 euro wilt kopen, leen je 18.600 euro. Dit bedrag wordt vooraf vastgesteld en over gemaakt naar je rekening. Je kunt niet tijdens deze lening nog meer geld gaan lenen, je krijgt alleen dit bedrag en dat is het. Dit bedrag moet je in termijnen gaan terugbetalen. Elke maand wordt er een bedrag van je rekening afgeschreven, net zolang tot je die 15.000 euro hebt betaald. Je kunt zelf bepalen welk bedrag je per maand wilt laten afschrijven. Wel spreek je ook een looptijd af. De looptijd kan 36 maanden zijn, maar ook 60 maanden. Hoe korter de looptijd, hoe hoger het maand bedrag. Verder betaal je ook nog rente. Je betaalt tussen de 1% en 6% rente.

Autoleningen vergelijken

Het is verstandig om verschillende autoleningen te vergelijken. De rentepercentages verschillen namelijk per instantie en dit verschil kan echt oplopen. Als je bijvoorbeeld 18.600 euro wilt lenen en dit wil je in 5 jaar terug betalen. Met 4,6% rente betaal je in dit geval 2.256,39 aan rente. Je moet in totaal 20.856,39 euro terugbetalen. Maar als de rente veel minder is, dan moet je ook een kleiner bedrag terugbetalen. Dit kan uiteindelijk echt een groot bedrag schelen!

Alternatief voor autolening: private lease

Een alternatief voor een autolening is private lease. Met privé lease kun je zonder eigen (spaar)geld in te leggen een nieuwe auto rijden tegen een vast bedrag per maand. Stel je besluit een Fiat via privé lease te rijden, dan moet je eerst een aantal stappen nemen voordat het uiteindelijke leasecontract kan worden opgesteld. Als eerste dien je een looptijd te kiezen. De looptijd is niets anders dan de duur van het contract. In de meeste gevallen zit dit tussen de 12 en 60 maanden. Tevens moet je bedenken hoeveel kilometer je per maand gaat rijden. Als je aan de standaard 1.000 maandkilometrage niet genoeg hebt, kun je optioneel die optioneel vergroten. Je maandtarief zal dan wel hoger uitvallen.
Private lease kent enorm veel voordelen ten opzichte van andere manieren van financiering. Zo heb je geen omkijken naar wegenbelasting, verzekering (WA), wegenbelasting en afschrijving. Daarnaast betaal je met private lease een vast bedrag per maand en heb je een keer pech dan komen we je gratis helpen. Is alles dan inclusief? Nou bijna alles, want de brandstofkosten komen voor eigen rekening.
Als je geïnteresseerd bent in het particulier leasen van een auto dan doe je er goed aan verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Prijzen lopen per leasemaatschappij erg uiteen. Om een voorbeeld te geven: bij aanbieder X kost een Fiat 500 € 239 (36 maanden, 1.500 kilometer per maand). Aanbieder Y biedt de Fiat 500 voor een bedrag van € 229 aan met een looptijd van 48 maanden en een maandkilometrage van 1.000 km. Hieruit kun je opmaken dat aanbieder X voordeliger is dan aanbieder Y.

Let op: geld lenen kost geld. Geld lenen bij de geldverstrekker uit dit artikel doet u geheel op eigen risico en verantwoording. Lees eerst de financiële bijsluiter voordat u geld leent.