Feiten en fabels over de aanschaf van een nieuwe auto

UnitedConsumers heeft onderzoek gedaan naar de verschillen in uitgaven aan een auto tussen mannen en vrouwen en naar de rol die leeftijd speelt bij de aanschaf van een auto. Veelal worden hierbij aannames gedaan, terwijl de werkelijkheid soms toch anders ligt. Daarom zetten we enkele fabels en feiten op een rij over de aanschaf van een nieuwe auto.

Feit of fabel: de vrouw geeft minder uit aan een nieuwe auto dan een man

Feit! Dit cliché klopt nu eenmaal gewoon. Vrouwen geven ruim €5.100 minder uit aan een nieuwe auto dan mannen. Waarschijnlijk vinden zij de grootte of luxe details minder belangrijk en zijn ze tevreden met een kleinere en zuinige auto. Vrouwen geven gemiddeld €17.906 uit aan een nieuwe auto en mannen €23.080. Het is dus nog steeds zo dat mannen over het algemeen meer willen besteden aan een auto dan vrouwen. Zijn zij dan toch gevoeliger voor de uitstraling van een grotere en luxere auto?

Feit of fabel: de veertiger geeft het meeste uit aan een nieuwe auto

Fabel! De veertiger geeft niet het meeste uit aan een nieuwe auto. Al denken we dat de veertiger midden in het leven staat, carrière heeft gemaakt en een grote auto nodig heeft voor zijn gezin, niets is minder waar. Het is juist de 60 plusser die het meeste uitgeeft aan een nieuwe auto. In de leeftijdscategorie 18-40 jaar geeft men gemiddeld €19.500 uit aan een auto, in de leeftijdscategorie 40-60 jaar €22.158 en de 60 plussers geven gemiddeld €23.680 uit. Het is dus de 60 plusser die het meeste kan en wil besteden. Vaak doordat zij geen thuiswonende kinderen en hoge hypotheek meer hebben, en de carrière is dan pas echt gemaakt.

Feit of fabel: de veertiger rijdt een high-end automerk

Fabel! Wij verwachtten dat de veertiger een high-end automerk zou rijden, maar toch ligt de gemiddelde leeftijd van een luxere automerk bestuurder nog een stuk hoger. Het zijn de 50 plussers die de Jaguar en Landrover rijden. De gemiddelde leeftijd van een Fiat rijder is 42 jaar en van een Renault rijder 46 jaar, terwijl de gemiddelde leeftijd van een Landrover en Jaguar bestuurders respectievelijk 50 en 52 jaar is. Natuurlijk hangt dit samen met het bestedingsbudget dat hoger is wanneer de leeftijd stijgt.

 

Bron: UnitedConsumers