Het verschil tussen financial lease en private lease

Natuurlijk is het leuk om een gloednieuwe auto te rijden, maar wat nu als je niet zoveel spaargeld hebt om deze in één keer te betalen? Dan is het leasen van een auto wellicht een oplossing! Je zou voor een financial lease contract kunnen gaan. Zo’n leaseplan is ongeveer gelijk met een lening bij de bank waarmee je een nieuwe auto koopt. Alleen leen je nu geen geld bij een bank maar bij de leasemaatschappij zelf. Zij schieten als het ware de betaling van je auto voor. De auto wordt wel daadwerkelijk meteen van jou. Dat betekent ook dat als er onverwachte onkosten aan de nieuwe auto komen, deze voor jouw rekening zijn. Ook alle onderhoudsbeurten, de verzekering en de motorrijtuigenbelasting moet jij zelf betalen en dat natuurlijk naast het maandbedrag dat je dient te voldoen aan de leasemaatschappij voor het afbetalen van de auto. Een voordeel wel is dat als je op deze manier een zakelijke auto koopt, je direct het gehele BTW bedrag terug kunt vragen bij de belasting.

Misschien is een private lease auto beter voor jou

Wil je liever naast het maandbedrag verder helemaal geen financiële risico’s hebben bij het rijden van een nieuwe auto? Wil jij precies weten waar jij iedere maand aan toe bent qua kosten? Kies dan voor een private lease auto! Ook hierbij betaal je maandelijks een bedrag aan de leasemaatschappij. Echter in tegenstelling tot de financial lease constructie wordt bij private lease de auto niet echt van jou. Je leent deze als het ware van de leasemaatschappij. De auto blijft dus hun eigendom waardoor ook alle onverwachte kosten niet voor jouw rekening zijn. Je hoeft niet meer extra te betalen voor reparaties, bandenwisseling, ruitschade, autoverzekering, autobelasting en onderhoudsbeurten.

Het enige dat wel nog uit jouw portemonnee komt zijn de brandstofkosten, het ritje door de wasstraat en de eventuele boetes die je krijgt als je jezelf niet aan de verkeersregels houdt. Je spreekt met de leasemaatschappij een looptijd af, de soort auto die je private wilt leasen en het aantal kilometers die je van plan bent om te gaan rijden. Hierop wordt je maandbedrag gebaseerd. De auto wordt aan het einde van de looptijd weer ingeleverd bij de leasemaatschappij en je bent klaar om een nieuwe te leasen!

Nadelen van private lease

Private lease kan ook een aantal nadelen hebben, maar als je goed oplet bij welke leasemaatschappij je het leaseplan afsluit kun je deze tot nihil beperken. Natuurlijk is het maandbedrag van een private lease auto hoger dan het maandbedrag van een financial lease auto. Dit omdat alles is inbegrepen. Let bij het afsluiten van een private lease contract ook op de regels omtrent vroegtijdig stoppen met leasen. Het kan natuurlijk zijn dat je een financiële tegenvaller krijgt te verduren zoals bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of ontslag. Als je hierdoor je maandbedrag van je private lease auto niet meer kunt betalen, dan vragen sommige leasemaatschappijen een heel hoog afkoopbedrag, terwijl je bij andere leasemaatschappijen kosteloos kunt stoppen met leasen. Soms wordt er bij private lease ook een leeftijdsgrens ingezet, dan betaal je bijvoorbeeld een hoger maandbedrag als je onder de 21 jaar of boven de 70 jaar bent.

Advertorial | het lenen van geld kost u geld, lees eerst de financiële bijsluiter.