Waarom rijden mensen nog niet allemaal elektrisch?

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto. Afgelopen jaren nam het aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen enorm toe. In maart van het afgelopen jaar was de elektrische Tesla Model 3 zelfs de meest gekentekende auto van de maand. Toch is nog niet iedereen overtuigd van het succes van elektrische auto’s. In dit artikel lees je een aantal redenen waarom mensen twijfelen over elektrisch rijden.

Actieradius

Een van de meest genoemde nadelen van elektrische auto’s is de actieradius. Waar je een auto met verbrandingsmotor op iedere moment bij kunt tanken, zal je met een elektrische auto gedurende langere tijd aan de lader moeten. Hoewel je gebruik kunt maken van snelladers, blijft het laden van je auto een tijdrovend proces. Ondanks dat de actieradius van nieuwe elektrische auto’s steeds groter wordt, moet je niet verwachten dat je van Nederland naar Spanje kunt rijden op een lading. Een goede actieradius ligt op dit moment tussen de 350 en 450 kilometer.

Aanschafprijs

Ook de aanschafprijs is voor veel mensen een belangrijke reden om niet te kiezen voor elektrisch rijden. Op dit moment is een elektrische auto namelijk nog een stuk duurder dan een soortgelijke auto met verbrandingsmotor. Hoewel de kosten van laden en onderhoud lager zijn, zijn er niet veel mensen die in een keer de volledige aanschafprijs van een elektrische auto kunnen ophoesten. Men verwacht dat de aanschafprijzen in de nabije toekomst zullen afnemen. Steeds meer automerken springen in op de trend van elektrisch rijden, de concurrentie neem toe en daardoor worden de prijzen lager.

Vertrouwen

Elektrische auto’s zijn nog niet zo lang op de markt. Dat betekent dat er nog weinig bekend is over de levensduur van elektrische auto’s. Voor veel mensen is dit een reden om nog even de kat uit de boom te kijken.

Tweedehands markt

Weinig mensen beschikken over genoeg geld om een nieuwe auto aan te schaffen. Om die reden wordt er door hen gekozen voor tweedehands auto’s. De markt van tweedehands elektrische auto’s is op dit moment nog niet erg groot. Dat betekent dat het aanbod kleiner is dan de vraag en dat prijzen erg hoog zijn. Hoge prijzen zijn voor veel mensen een reden om nu toch nog te kiezen voor een auto met verbrandingsmotor.

Zelf elektrisch rijden?

Ben je toch overtuigd van elektrisch rijden en wil je een elektrische auto aanschaffen? Dan kun je je tweedehands auto verkopen of inruilen op je nieuwe elektrische auto. Er zitten natuurlijk niet alleen maar nadelen aan elektrisch rijden. De voornaamste reden om voor elektrisch te kiezen is natuurlijk het ontlasten van het milieu, maar daarnaast zijn ook de kosten per kilometer en de onderhoudskosten over het algemeen een stuk lager.