Wat zijn de regels rond een autoruit blinderen?

Veel mensen laten hun autoruit blinderen omdat dit hun auto een extra speciale touch geeft. Wanneer ook jij je autoruit wil laten blinderen is het echter belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Om de verkeersveiligheid niet in het gedrang te brengen zijn er namelijk bepaalde regels opgesteld waar geblindeerde autoruiten aan dienen te voldoen. Ben jij je niet bewust van wat deze regels nu precies zijn, maar zou je natuurlijk wel graag vervelende verrassingen willen voorkomen? Neem dan zeker en vast eerst even uitgebreid de informatie door welke is terug te vinden hier op deze pagina!

Strenge eisen voor de voorruit van de auto

De strengste eisen die gelden voor een autoruit blinderen hebben betrekking tot de voorruit van de auto. Op het ogenblik dat een voertuig zich op de weg begeeft is het namelijk zo dat de voorruit voor minstens 75 procent lichtdoorlatend moet zijn. Is dat niet het geval? Dan mag het voertuig in kwestie zich niet (meer) op de openbare weg begeven. Ook voor de zijruiten aan de voorkant van de auto gelden vrij strenge eisen. Deze dienen dan ook voor ten minste 70 procent lichtdoorlatend te zijn. Voor de achterruit gelden veel minder strenge eisen. Deze mag dan ook zonder probleem voorzien worden van een autoruit folie. Let wel, in dat geval dient de auto wel over een rechter-buitenspiegel te beschikken.

Waarom je autoruit blinderen toch interessant is

De strenge regelgeving die geldt met betrekking tot je autoruit blinderen zorgt ervoor dat veel mensen alsnog afhaken. Dat is jammer, want in de praktijk is het zo dat er niet alleen maar visuele voordelen zijn verbonden aan het gebruik van een autoruit folie. Enkele extra voordelen waar je op kan rekenen bij een autoruit blinderen zijn dan ook de volgende:


● Tijdens de zomermaanden wordt de auto niet zo heet;
● Het rijplezier kan aanzienlijk worden bevorderd;
● De kinderen of de baby achterin ondervinden (veel) minder hinder;
● Je kan rekenen op een zekere anonimiteit;

Je autoruit blinderen kan er in de praktijk eveneens voor zorgen dat je veel minder snel het slachtoffer zal worden van carjackers. Dit niet in het minst omdat men niet kan zien of er bijvoorbeeld nog extra personen achterin het voertuig zitten of niet. Ook omwille van deze reden kan je autoruit blinderen dan ook zeker de moeite waard zijn.

Hoe controleert de politie de getinte autoruiten?

Er kan worden vastgesteld dat er in de praktijk door de politie regelmatig controles worden gedaan die betrekking hebben tot getinte autoruiten. Deze controles kunnen zeer efficiënt worden uitgevoerd omdat men daarvoor speciale apparatuur voor handen heeft. De zogenaamde tintman kan namelijk precies aangeven in welke mate je autoruiten zijn getint. Er wordt een proces-verbaal opgesteld wanneer de lichtdoorlatendheid van de voorruit en/of wanneer de lichtdoorlatendheid van de aanwezige zijruiten naast de bestuurder minder dan 55 procent bedraagt. Bovendien zal er in dit geval ook worden overgegaan tot invordering van het kentekenbewijs. Wees er dus zeker van dat je autoruiten altijd voldoen aan de regels!

Het blinderen van je autoruiten, incl. gratis leenauto, doe je bij ProAutotint.

Voor absolute zekerheid leest u wat het OM hierover zegt: klik hier.

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Voor het plaatsen van blindering laat u zich vooraf mondeling dan wel schriftelijk informeren door het bedrijf waar u deze laat plaatsen.