Zelfrijdende auto, fictie of werkelijkheid?

Voor de een is de zelfrijdende auto nog fictie, voor de ander al werkelijkheid. Mocht je tot de groep behoren die de zelfrijdende auto als fictie zien, dan moet je echt even op zelfrijdendeauto.com kijken. Technisch gezien is de autonome auto namelijk al een feit. Juridische wetgeving en regelgeving wat betreft verkeerswetten maakt het dat de zelfrijdende auto nog niet op de openbare weg te vinden is. 

Autopilot eerst stap naar autonome auto’s

Voordat er echt volledig zelfrijdende auto’s op de weg toegelaten worden, wennen we eerst geleidelijk aan alle technische mogelijkheden. De zogenaamde connected car, de auto verbonden met internet, zal de eerste fase zijn. Een opstap dus naar een volledig autonome auto. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de lane departure warning.

Met de lane departure warning krijg je als bestuurder een seintje van de auto dat je van rijbaan aan het veranderen bent. Je hebt dus niet de richtingaanwijzer aangezet om van baan te veranderen. De auto merkt dus zelf dat je ongewenst of ongemerkt langzaam een baan opschuift. Het stuur begint te trillen op het moment dat je van koers verandert.

Maar ook het zelf inparkeren door de auto zelf is een eerste stap naar een volledig zelfrijdende auto. In de meest gangbare nieuwe modellen van bijvoorbeeld Opel en Ford is dit al een standaard functie, de park disstance control.

Het meest ver wat betreft ontwikkeling van alle autofabrikanten zijn niet zozeer de traditionele fabrikanten. Nieuwkomers, met technologische achtergrond, als Tesla, Google en Baidu lopen ver vooruit op de traditionele fabrikanten. Zij nemen de techniek als basis voor de ontwikkeling van autonome auto’s. Traditionele automakers nemen de auto als vertrekpunt, een compleet andere insteek.

De autopilotfunctie van Tesla, waarbij de auto echt zelfstandig rijdt, wordt ook in Nederland al op grote schaal gebruikt door automobilisten. Een ongeluk is hier nog niet voorgevallen, in de VS al wel. Daardoor is de discussie ontstaan of de autopilot al wel mogelijk moet zijn.